Eszterházy Károly Főiskola
Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
3300 Eger, Egészségház u. 4.
Tel./Fax: +36 (36) 520 483
E-mail: media@ektf.hu

Sajtóplakát-kiállítás

2003. március 21-25.

Galambos Tímea: Sajtóplakát-kiállítás a főiskolán

A Heves Megyei Hírlap nemrégiben sajtóplakát-kiállítást szervezett főiskolánk B épületének aulájában. A kiállítás a magyar sajtóplakát-művészet illusztris darabjait mutatta be a XIX-XX. századból. A március 21-i megnyitón Dr. Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, a Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék tanára és Zsolnay László művészettörténész beszélt a közönséghez.

"A plakát egy megcélozott kör számára készül. Hol politikai, hol valamilyen földrajzi együttlakás eseményeként utcára, kis közintézményekre és mindenféle nyilvános helyre kipakolt vizuális és szöveges üzenetek voltak ezek, amelyek mozgósítani kívántak. Célja, hogy végigkísérje az emberiség történetét. Mindenképpen közlésértéke van. Közlik, hogy például Jóska feleségül vette Julcsát, vagy, hogy éppen háborúba kell vonulni, stb. Ahhoz, hogy a plakát az utca forgatagából kitűnjön, eléggé erőszakosnak, agresszívnek, látványosnak kell lennie. Mindenképpen agitál, meg akar győzni valamiről - Edd meg! Vedd meg! Csináld meg! stb. Ha ezeken a plakátokon végignézünk, az tűnik fel, hogy a maiakhoz képest rendkívül mívesek." - mondta Zsolnay László művészettörténész.

A továbbiakban Széchenyi Ágnes tanárnő szólt a tárlatlátogatókhoz. "A főiskolán tanítok sajtótörténetet, s folyton azzal kell szembesülnöm, hogy lyukat beszélhetek a gyerekek hasába, akkor sem tudják képhez kötni, vizuálisan elképzelni az újságokat. Bizony elég gyakran előfordul, hogy tökéletesen elmesélik egy újság portréját a másodlagos szakirodalomból, de eltévesztik a címét. Tehát nagyon-nagyon fontos lenne az - ha egyszer már nincs mikrofilm, nincsenek mintapéldányok - hogy a szöveg és a kép egyszerre társuljon a gyerekek fantáziájában. Ezek a plakátok tökéletesen megmutatják azt az időszakot, amelyben keletkeztek. Az újság nem önálló intézmény, nem hatalmi ág, az újság pont olyan, mint a társadalom. Ugyanolyan gesztusokra képes, mint az egyes ember. Rikácsol, kiabál, lesajnál. Ezek az újságok és ezek a plakátok tehát arról árulkodnak, hogy az újság rendkívül fontos volt."

Fotó: Toronyay István Dániel

Dr. Széchenyi Ágnes sajtófotó2 sajtófotó3

Vissza az előző oldalra